Unngå badebrann

Det har aldri blitt solgt like mye jacuzzier, spabad og bassenger som det gjør i disse dager. I tillegg til å tenke på størrelsen på ditt spabad, jetstråler og komfort, er det også viktig å huske på elsikkerheten oppi det hele.

Det er en 75 prosent økning i søk etter «basseng» på Finn.no i årets april, sammenlignet med fjoråret. For samme periode er det 68 prosent økning for søkeordet «boblebad», og 86 prosent økning for «spabad». Hvis du bestemmer deg for å bruke flere tusen kroner på et spabad, vil det beste være at sikringene holder, og at du unngår jordfeil, støt, varmgang og brann.

Sjekk det elektriske anlegget

Et typisk spabad bruker omkring 1500 watt. – Hvis du har en kurs på 10 ampere ute, så tåler den 2300 watt, forteller tilsynsleder Kjetil Alnæs i det lokale eltilsynet, stasjonert hos Rauma Energi AS.
Han forklarer videre at mange har flere tilkoblinger på samme kurs.
– Hvis du også har en varmepumpe på samme kurs, vil sikringen bli overbelastet når du kobler til spabadet ditt, sier Alnæs.

Overbelastning av kursen vil føre til at sikringen går, eller det kan forårsake varmgang, driftsstans av spabadet ditt eller brann!
– Det er i tillegg viktig at sikringen er tilpasset wattstyrken til spabadet og at den har et påmontert jordfeilvern. Den vil da løse ut ved feil eller overbelastning på kursen, forteller tilsynslederen. Dersom det oppstår en jordfeil, kan også det føre til varmgang og en eventuell brann.

IKKE bruk skjøteledning!

Skjøteledninger skal aldri brukes som en permanent løsning. En viktig tommelfingerregel er også at du aldri skal bruke skjøteledninger på elektriske apparater som bruker mer enn 1000 watt. – 1000 watt tilsvarer en helt vanlig panelovn, sier Kjetil Alnæs som et eksempel.
Derfor risikerer du også overbelastning dersom du kobler spabadet ditt til skjøteledning.

Kontakt elektriker

Når du investerer i et spabad må du undersøke hva som er koblet på den aktuelle kursen, og om den vil tåle belastningen.
– Vanligvis finner du den informasjonen i dokumentene som ligger i sikringsskapet ditt, sier den lokale tilsynslederen. Han sikter til kursfortegnelsen.

Hvis du mangler dokumentasjon eller den ikke gir deg tilstrekkelig informasjon, bør du kontakte en elektriker.
– Hvis du ser at kursen allerede er i bruk, og at den vil bli overbelastet når du kobler til spabadet, bør du få elektrikeren til å sette opp en ny kurs til deg, forklarer Alnæs.

Små grep til trygt spa

Det er ikke mange grep du må ta for å forsikre deg om at ditt spabad brukes på en elsikker måte.
– I tillegg til disse rådene, er det utrolig viktig å lese bruksanvisningen nøye, sier den lokale tilsynslederen.
Han råder alle som har kjøpt eller planlegger å kjøpe spabad, å lese mer om dette på  http://www.elsikkerhetsportalen.no/tronderkraft/


Illustrasjonsfoto