Vårt bidrag til det grønne skiftet

Bærekraft er mer enn bare en trend – det er en forpliktelse vi tar på alvor. Som en nøytral monopolist i energibransjen, ønsker vi å bidra til en grønnere og mer bærekraftig verden gjennom vårt arbeid med utvikling, drift og vedlikehold av strømnettet.

Vi er din pålitelige nettleverandør, og en miljøbevisst aktør og støttespiller for ditt lokalsamfunn. Vi tror på samarbeid, partnerskap og å gi tilbake til menneskene vi tjener. Gjennom samfunnsengasjement og bærekraftige initiativer jobber vi for å legge grunnlaget for en lysere fremtid for kommende generasjoner. Via bærekraftige praksiser, søker vi kontinuerlig etter nye måter å minimere miljøpåvirkningen vår på. Vi tilrettelegger for produksjon og forbruk av fornybar energi, samtidig som vi sikrer at Rauma har strømmen de trenger – når de trenger den.

Våre mål

Med tydelige mål og praksiser jobber vi aktivt for å redusere vår miljøpåvirkning. Samtidig ønsker vi å inspirere våre ansatte og partnere til å omfavne en mer bærekraftig atferd.

  • Et trygt og sikkert arbeidsmiljø er en del av FNs bærekraftsmål, og handler om å fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle. Vi skal skape arbeidsplasser av god kvalitet som oppleves motiverende, utviklende og trygge.

    Hvert år gjennomfører vi en anonym arbeidsmiljøkartlegging der resultatene behandles og følges opp. Oppfølgingen blir i etterkant evaluert. Vi har fokus på kompetanseheving både hos den enkelte ansatte og på ledelsesnivå slik at vi kan imøtekomme fremtidens behov. Innen 2. kvartal av 2024 skal det foreligge en plan for opplæring og kompetanseheving internt i Romsdalsnett AS.

  • Vår innkjøpspraksis skal være miljøbevisst og sikre at virksomhetens mål for bærekraftig innkjøp følges opp i den enkelte anskaffelsen. Vi har utarbeidet en nyutviklet innkjøpsrutine som inneholder krav til leverandører og system for kartlegging av behov. Denne trådte i kraft før sommeren 2023. Innkjøpsrutinen innebærer at vi henter inn nødvendig informasjon og danner oss en oversikt over hvilke varer som møter alle krav til miljømerking innenfor aktuelle kategorier. Med denne informasjonen tilgjengelig, vil eventuelle innkjøp være fra mest mulig miljøvennlige varer, med et lavt klimaavtrykk. Vi legger vekt på at eventuelle innkjøp skal koordineres for minst mulig miljøutslipp ved frakt.

  • Vi skal bruke bærekraftig energi på en moderne måte. Noen av tiltakene vi arbeider mot frem til utgangen av 2024 er muligheten for å installere solceller på administrasjonsbygget. I tillegg vil vi få på plass smartere løsninger på kontor og lager med bevegelsesstyrte lyskilder og automatisk regulering av temperatur.

    Bærekraftige energitiltak på arbeidsplassen vil også kunne fremme en grønnere og mer ansvarlig kultur innad i arbeidsmiljøet.

  • Vi kan redusere utslipp ved å minimere og begrense reiseaktivitet. Vi har ambisjoner om å ta i bruk flere klimanøytrale kjøretøy i tiden som kommer, og tilrettelegge for bruk av miljøvennlig transport til og fra jobb.

    Innen utgangen av 2023 skal vi ha landet en felles strategi for bilparken vår. Den skal inneholde kriterier for utskifting av fossile kjøretøy, hvor mange og hvilke typer biler vi har og hva vi faktisk har behov for innenfor våre arbeidsoppgaver.

    Innen utgangen av 2024 skal det tilrettelegges for forskriftsmessig lading i tilknytning til administrasjonsbygget. Det er et ønske om at dette også skal være på plass på de andre lokasjonene vi eier i distriktet innen 2026, men dette avhenger av den generelle tilgangen på ladepunkt i kommunen på dette tidspunktet.

  • Vår ambisjon er å nå en sorteringsgrad på 100%. Dette skal vi få til gjennom kontinuerlig arbeid med å redusere og sortere avfall, og å innføre smarte rutiner for gjenbruk og resirkulering av utstyr. I løpet av 2023 gjennomfører vi ulike tiltak internt for å redusere, gjenbruke og resirkulere avfallet vårt. Vi oppfordrer og lærer opp våre ansatte i å ta i bruk digitale løsninger i enda større grad.

  • Vår hensikt er å ferdes i naturen uten at det går på bekostning av naturopplevelser og det biologiske mangfoldet. Vi ønsker å bevare urbane grøntområder og store trær, og se til at vi ikke planter eller sprer plantearter som ikke naturlig hører hjemme i habitatet.

    Innen 2024 har vi som mål å plante frukttre på plenen utenfor administrasjonsbygget. Alle planlagte og/eller gjennomførte tiltak beskrives i miljøfyrtårnportalen og i eget dokument.

Fremtidsrettet drift for en grønn verden

Romsdalsnett spiller på lag med naturen. I vårt arbeid med bygging, drifting, vedlikehold og oppgradering av strømnettet må vi derfor sørge for å handle i tråd med prinsippene for bærekraftig utvikling, og bidra til å opprettholde et bærekraftig forhold til naturen. Gjennom å sikre effektiv tilgang på strøm ved ansvarlig ferdsel i naturen, legger vi til rette for det grønne skiftet, bærekraft og langsiktige valg.

Miljøfyrtårn

Vi er stolte av å være en sertifisert Miljøfyrtårn-bedrift. Slik har vi forpliktet oss til å drive vår virksomhet på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Dette gir oss kraftige verktøy for å jobbe mer målrettet med bærekraft, spesielt innenfor områder som arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. 

Gjennom denne ordningen blir vi veiledet til å jobbe helhetlig, strukturert og med et langsiktig perspektiv for å implementere tiltak som vil forbedre våre miljøprestasjoner, redusere utslipp av klimagasser – og legge grunnlaget for en grønnere fremtid.

Sertifiseringen markerer begynnelsen på vår ambisiøse og langvarige innsats innenfor bærekraft. Vi tror på handling, og går nå konkrete skritt mot en mer bærekraftig drift. Sammen med Miljøfyrtårn tar vi et stort skritt mot å forme en sunnere og mer bærekraftig fremtid for alle.

Åpenhetsloven

I Romsdalsnett jobber vi mot en mer bærekraftig drift og leverandørkjede – med fokus på å redusere vårt eget klimaavtrykk. Vi har satt en høy standard til oss selv, og stiller tydelige krav til våre leverandører og samarbeidspartnere. 

Last ned vår redegjørelse for 2022.

Les hele loven på Lovdata.


Har du spørsmål eller innspill til vårt arbeid med åpenhetsloven? Send oss en henvendelse i kontaktskjemaet nedenfor.

Har du innspill til vårt arbeid med bærekraft?

Send oss en tilbakemelding via skjemaet nedenfor.