Driftsmeldinger og strømbrudd
Det kan være flere grunner til at strømmen går. Nedenfor finner du vårt kart over planlagte strømstanser og registrerte strømbrudd, driftsmeldinger og tips til hva du kan gjøre selv ved strømbrudd.

Oversiktskart
Kartet viser feil i området eller planlagte stanser. Klikk deg inn på det berørte området for å se mer informasjon.
Driftsmeldinger
Se våre seneste oppdateringer og nytting informasjon
Ta en egensjekk
Finner du ikke strømbruddet registrert i vårt oversiktskart? Ta en gjennomgang av punktene nedenfor og les gjennom vår sjekkliste.
1. Sjekk med naboen
Kontakt naboen og hør om strømmen har gått også der. Dersom ja – se vårt oversiktskart for feil og planlagte strømstanser.
2. Gå gjennom vår sjekkliste
Gjennomfør en sjekk for å se om feilen ligger hos deg. Vennligst se vår sjekkliste ved strømbrudd lenger ned på siden.
3. Kontakt oss og meld inn feil
Dersom feilen ikke retter seg innen kort tid, vennligst meld inn feilen via vårt kontaktskjema, e-post eller telefon.
Sjekkliste ved strømbrudd
-
Sjekk om jordfeilbryteren har løst seg ut.
Oppstår det en feil skal jordfeilbryteren i sikringsskapet slå ut sikringen. Dersom du oppdager en jordfeil i ditt hjem er det viktig å finne årsaken. Opplever du stadig at jordfeilbryteren slår ut eller får støt av å berøre elektriske apparater eller vannkraner? Da bør du kontakte en elektriker for å måle jordfeil.
Jordfeil kan være brannfarlig. Alle elektriske installasjoner skal derfor ha et jordingsanlegg som sørger for at strømmen ledes til jord.
-
Kontroller at hovedsikring er intakt. Denne finner du i ditt sikringsskap. Det kan være vanskelig å sjekke om det er brudd i gamle skrusikringer.
Normalt slår hovedsikringen ut på grunn av overbelastning. Sjekk at du ikke bruker for mange eller for kraftige el-produkter på samme kurs.
Årsaken til at hovedsikringen går kan også ligge i en feil et sted på kursen. I dagens sikringsskap er det mest vanlig med automatsikringer, som ikke behøver å byttes hvis de slår ut.
Kontakt en elektriker dersom du opplever at hovedsikringen stadig slås ut.
-
Sjekk inntakssikringene. Disse er vanlige på mange rekkehus og eneboliger, og kan sitte i et kjellerrom, teknisk rom eller loftsrom. Vet du ikke hvor inntakssikringen din befinner seg? Se om en kabel fra sikringsskapet kan lede deg til inntakssikringsboksen.
-
Se om noen av automat-/skrusikringene har løst seg ut. Gamle skrusikringer kan være vanskelig å se at er ødelagte.
Har du et gammelt sikringsskap med skrusikringer bør du sjekke jevnlig at alle er godt tilskrudd. Dersom det lukter svidd eller er svart farge rundt en av skrusikringene bør du ringe en elektriker omgående.
-
Ved feil på installasjon, vennligst ta kontakt med din installatør.
Meld inn feil og farlige forhold
Har du observert feil eller farlige forhold på strømledninger eller strømskap? Hold avstand til feilen og meld i fra!
Ring oss
Har du sett et åpent strømskap, strømledninger som henger lavt eller opplevd lysglimt eller smell fra ledningsnettet? Dette er forhold som anses som akutte og farlige, og vi i Romsdalsnett ønsker å høre fra deg umiddelbart.
Vakttelefon:
+47 71 22 23 23
Send bilde
Oppdaget strømskap og stolper som har blitt utsatt for hærverk eller andre mindre prekære feil og skader? Send oss et bilde av feilen og informasjon om hva og hvor det gjelder.
nett@rnett.no
Kompensasjon ved langvarig strømbrudd
Vi i Romsdalsnett har høy leveringssikkerhet i vårt område og få av våre kunder rammes av langvarige strømbrudd. Skulle du mot formodning oppleve å miste strømmen i over 12 timer vil du som kunde automatisk motta kompensasjon – så fremt strømbruddet skyldes forhold utenfor ditt ansvarsområde.
Satser på utbetalt kompensasjon pr. målepunkt:
Husholdninger: 500 kroner ved avbrudd på 12 timer og deretter en sats på 40 kroner per time,
Fritidsboliger: 125 kroner ved avbrudd på 12 timer og deretter en sats på 10 kroner per time.
-
Et samlet årlig krav kan ikke overstige forventet innbetalt nettleie for inneværende år.
Flere strømbrudd etter hverandre regnes som sammenhengende dersom ikke normal strømforsyning opprettholdes i minimum to timer.
Avbruddsperioden regnes fra det tidspunkt Romsdalsnett først fikk melding om avbruddet, eller visste eller burde visst at avbrudd hadde funnet sted.
Har du flere strømmålere, får du kompensasjon per strømmåler som har vært uten strøm over lang tid.
Sluttbruker som selv er skyld i at et avbrudd varer over 12 timer har ikke krav på kompensasjon.
Kompensasjonen vil bli trukket fra nettleien på en av dine tre neste nettleiefakturaer.
Erstatning
Hvis du har hatt økonomisk tap som du mener Romsdalsnett er ansvarlig for, bør du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Det gir som regel det raskeste oppgjøret for deg.
Forsikringsselskapet har mulighet til å fremme regress (tilbakebetaling av utlegg) overfor Romsdalsnettt, dersom vi har erstatningsansvar. Regressmuligheten gjelder også for kundens egenandel.
Hvis du allikevel ønsker å søke erstatning direkte fra Romsdalsnett må du sende e-post til nett@rnett.no. Vær oppmerksom på at det kan være en krevende prosess å kartlegge hva som er skjedd og at behandlingen av din søknad kan ta tid.
Tidsfrist for å melde krav om erstatning til Romsdalsnett er senest to måneder etter at skaden oppstod. Hvis meldefristen er utløpt, kan du miste retten til å få vurdert ditt erstatningskrav.
Nettselskapenes erstatningsansvar er regulert i:
- Fornybar Norge standard nettleieavtale for forbrukerkunder
- Fornybar Norge standard nettleieavtale for næringskunder
For at det skal foreligge erstatningsansvar for nettselskapet er det tre vilkår som må være oppfylt:
Det må foreligge et ansvarsgrunnlag.
Et dokumentert økonomisk tap som kan måles i kroner.
Årsakssammenheng mellom feilen og den oppståtte skade.du har hatt økonomisk tap som du mener Romsdalsnett er ansvarlig for, bør du ta kontakt med ditt forsikringsselskap. Det gir som regel det raskeste oppgjøret for deg.
1. Ansvarsgrunnlag
For næringskunder gjelder et uaktsomhetsansvar: Nettselskapet må ha opptrådt klanderverdig eller med forsett for at det skal foreligge ansvarsgrunnlag. Det sentrale her er om nettselskapet kan bebreides for tapet som har oppstått. Det vil si om nettselskapets handlemåte anses som et markert avvik fra "normal handlemåte". Dersom nettselskapet har overholdt gjeldende regler og forskrifter er utgangspunktet at handlemåten ikke kan karakteriseres som uaktsom.
For forbrukerkunder gjelder et kontrollansvar: Nettselskapet er ansvarlig for økonomiske tap som følge av kontraktsbrudd som ligger innenfor nettselskapets kontroll. Det vil si at hendelsen som har forårsaket skade må være et forhold som nettselskapet kan ha påvirknings- og kontrollmulighet overfor. Skader som oppstår som følge av lyn og torden er i utgangspunktet utenfor nettselskapets kontroll, og vil i de fleste saker ikke gi grunnlag for erstatning. Det samme gjelder for uvanlig vær (ekstremvær).
2. Dokumentasjon av økonomisk tap
Kunden må dokumentere sitt økonomiske tap. Vi trenger derfor takstrapport hvor det fremkommer tydelig hva som har forårsaket skadene, status på hvilke komponenter som er defekte sammen med en kostnadsoversikt og bilder. Dette gjelder for hver komponent/løsøre/gjenstand som det kreves erstatning for. Erstatningen beregnes ut ifra gjenstandens verdi på skadetidspunktet.
3. Årsakssammenheng
Det må foreligge en årsakssammenheng mellom feilen i vårt strømnett ogskaden som har oppstått.
Hva har kunden ansvar for?
Kunden er selv ansvarlig for feil i eget anlegg, som for eksempel jordfeil, defekte sikringer, skade på inntak eller lignende. I den grad slike forhold er årsaken til kundens påståtte tap, foreligger det ikke et kontraktsbrudd fra nettselskapets side. I henhold til eltilsynsloven har den enkelte anleggseier, eller bruker, selv ansvaret for at det elektriske anlegget i boligen til enhver tid er i forskriftsmessig stand og tilfredsstillende dimensjonert for bruken. Anleggseier er ansvarlig for å sikre eget elektrisk anlegg mot ytre påvirkninger som man kan forvente.
Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg, § 28 Beskyttelse mot ytre påvirkninger.
-
Kunden har plikt til å begrense skadeomfanget. Dette kan være forebyggende tiltak,eller tiltak kunden iverksetter etter en skadehendelse. Det betyr at hvis fryseboksen går i stykker må man finne andre steder å oppbevare mat og frysevarer. Kunder som ikke har sine anlegg under daglig tilsyn må iverksette nødvendige tilsynsordninger eller andre forebyggende tiltak slik at skader unngås/begrenses. Forsømmer kunden sin tapsbegrensningsplikt kan erstatningen bli redusert eller falle bort. Elektrisk utstyr som f.eks. varmepumpe skal ha installert overspenningsvern.
Det vil fra tid til annen oppstå strømbrudd eller planlagte strømstanser. Nettkunder som er særlig avhengig av sikker og stabil strømleveranse plikter selv å iverksette egnede sikkerhetstiltak jfr. tilknytningskontrakten § 13-1.
-
Er du strømløs og usikker på om feilen er i eget anlegg? Da kan det være lurt å sjekke eget anlegg først.Kunden er selv ansvarlig for kontroll av eget anlegg, og for at anlegget er i forskriftsmessig stand. Eventuell hjelp til feilsøking må derfor dekkes av kunden selv.
Dersom det ikke er feil i kundens eget anlegg, er det viktig at kunden eller installatør kontakter vår feilmeldingstjeneste. Vi vil sende ut montører for å sjekke/utbedre feilen i vårt nett.
Noen ganger kan det oppstå tvil om hvor feilen faktisk er, før feilsøking starter. Da er det viktig at kunden kontakter Romsdalsnett, slik at vi kan vurdere situasjonen. Dersom kunden da får beskjed om å kontakte elektriker, og det likevel viser seg at feilen er i vårt anlegg, vil vi dekke utgifter til elektrikerregning i etterkant.
-
En kunde mister retten til erstatning dersom nettselskapet ikke får beskjed om hendelsen«innen rimelig tid» etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget dette. Normalt vil det si 2 måneder etter at kunden oppdager skaden. Se for øvrig foreldelsesloven.
-
Når saken er ferdigbehandlet gis det skriftlig tilbakemelding til kunden. Forbrukerkunder kan påklage et avslag på erstatning til Elklagenemnda. Les mer om dette:
www.elklagenemnda.no